In maart 2021 werd ik door een collega op de opleiding 6 domeinen gewezen, ergens had ik al wel interesse in meer, maar ach er was zoveel te doen

Nadat ik de opleiding fysiotherapie in 1998 had afgerond en ik werkzaam was als fysiotherapeut merkte ik dat sommige klachten steeds terugkwamen, maar waarom dacht ik: ik behandel en het is over en enige tijd later is het er weer. De psychische kant van klachten kreeg mijn interesse. Dus een nieuwe opleiding gestart: psychosomatische fysiotherapie.

Deze heb ik in 2006 afgerond, een praktijk gestart in de psychosomatiek, maar ook in deze jaren bleef ik op een muur stuiten van dat sommige patienten gewoon niet verder kwamen, het leek alsof de psychische kant niet het enige was, net als de lichamelijk, maar wat dan???

Zo’n 8 jaar geleden vroeg iemand mij of ik wel eens buikpijn had, nou echt wel, vanaf mijn 14e jaar ben ik gediagnosticeerd met prikkelbaar darm syndroom. En daar moest je dan mee leren leven. Nou leuk is dat niet: altijd pijn in je buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, soms dagen niet naar toilet kunnen en dan moeten rennen vanwege het ontploffingsgevaar. Maar ja ik hoorde nu eenmaal tot die groep, niets aan te doen. En ik had mezelf ook overtuigd dat er niets aan te doen was en dat het mijn dagelijkse leven niet beïnvloedde.

Tot de ommezwaai in juli 2021, door een collega gewezen op Physis Academy en ik begon video’s op youtube te bekijken over je darmen, over lage maaltijd frequentie, over voeding, maar ook over stress, slapen en ademhaling. Ik leerde dat al deze dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat je je wel op het ene (bv ademhaling of stress) kan richten, maar als je niet goed slaapt of eet dat dat weer heel veel invloed heeft op je ademhaling. Wat een wereld ging er voor mij open.

Ik ging over op 3 dagen 2x per dag eten en 4 dagen 3x per dag eten, skipte de tussendoortjes, zorgde wel dat ik genoeg eten binnen kreeg. Zorgde dat ik 3 dagen 16 uur niets at achter elkaar. En wat schetst mijn verbazing! De pijn in mijn buik verdween, het opgeblazen gevoel ging weg, elke dag naar het toilet en geen winderigheid meer. Wat een opluchting. En toen dat weg was merkte ik pas wat voor een invloed het had op mijn dagelijkse leven.

En wat nog leuker was: ik voelde me energieker worden. Ook dat zou ik je van te voren niet verteld hebben dat ik me een beetje futloos voelde. Want een baan, een gezin, en alles wat daar bij komt kijken. Dat hoorde toch gewoon zo?? Nou niet dus.

In november 2022 moest mijn baarmoeder er uit vanwege een grote vleesboom die er al geruime tijd zat. De verwachting was dat ik met 6 weken weer aan het werk kon, mogelijk last zou krijgen van vermoeidheid etc.

Maar wat gebeurde er! Binnen 5 weken was ik weer aan het werk, energieker dan ooit te voren. En hoe? Door de combinatie voeding, ademhaling, slapen, bewegen

Nu loop ik 10.000 stappen per dag, om mezelf een doel te geven, maar ook een deel voor je gezondheid. Niet dat 10.000 stappen je perse gezonder maken, maar alles boven de 4000 stappen per dag heeft een flinke invloed op je gezondheid. Het risico op vroegtijdig overlijden door welke oorzaak dan ook werd met dit aantal verminderd. Iets meer dan 2300 stappen is zelfs al voordeling voor je hart en bloedvaten. Maar hoe meer je beweegt hoe meer gezondheidsvoordelen. Dus kom in beweging! Dat is wat je zelf al kan doen. Langzaam opbouwen en stap voor stap, met pauzes.

Mijn operatie werd via een kijkoperatie uitgevoerd. Wat ik toen niet wist maar helaas door ervaring ondervonden is dat het gas dat in je buik werd gespoten je middenrif prikkelt. Ik werd wakker uit de narcose en ik kon gewoon helemaal niet goed ademen. Ik was niet benauwd maar heel kortademig, ik ademde hoog en oppervlakkig. Hierdoor was ik helemaal niet rustig en releaxed. Gelukkig wist ik wat ik moest doen, maar het duurde toch 2 weken voordat ik weer lekker in mijn ademhaling zat. Gelukkig geen paniek.

Maar het herinnerde me wel even aan die ene keer dat ik een hyperventilatie aanval kreeg. Het was in 2001 en ik was net bevallen van mijn 2e dochter. Er was veel stress in huis, weinig slaap door de borstvoeding en doordat mijn oudste dochter veel wakker was. Te moe om te koken waardoor ik veel makkelijker ging snacken. En toen kwam ie, ik dacht dat ik dood ging. Ik voelde me zo wegglijden in de donkere tunnel. Wat een paniek zeg. Naar de huisarts en die zei dat ik een paniekaanval had gehad, maar ja ik was niet angstig ofzo. In mijn opleiding voor fysiotherapie had ik wel geleerd over een hyperventilatie aanval, maar ja wat het echt in hield wist ik niet tot op dat moment. Ik deed wat ademhalingsoefeningen die ik ooit ergens had geleerd en het ging weer wat beter. Nooit meer teruggekomen gelukkig. Mede doordat ik wist wat het was en ik goed kon combineren.

Slapen dat heb ik een tijdje zo slecht gedaan (voor mijn gevoel gewoon niet), in een tijd van heel erg veel stress kon ik niet slapen en niet eten en ik viel veel kilo’s af. Ik had nergens geen zin meer in en was somber.

En nu sinds de zomer van 2021 zijn al deze dingen op zijn plaats gevallen. Ik heb de jaaropleiding gedaan van Physis Academy, ben heel veel gaan lezen en luisteren over deze 6 domeinen. Wat een waardevolle informatie zeg! Informatie die je niet standaard krijgt van een arts of fysiotherapeut, maar die wel een hele grote impact hebben op je gezondheid.

En dit wil ik zo graag doorgeven aan jou

Scroll naar boven